mandag 5. desember 2011

Nye seil bestilt!

Storseilkjøpet låg i korta, men begrepet ei "pølse i slaktetida" er velkjent i familien så i prosessen dukka fort spørsmålet opp om me også skulle gå for eit seil til, når ein fyrst holdt på:)

Vel, det har vore "litt" tankevirksomhet rundt temaet. Skulle me no gå for maks resultat på regattabanen med genoa 1, løygang i cockpit mv eller skulle me fortsatt dyrke den ypperlege kombinasjonsbåten med sjølvslåande fokk på tur, utan eit tau å sjå i cockpit og tenke enda enklare seilhåndtering BÅDE på tur og i regatta?

Vel, valget enda på BÅDE OG med eit skikkelig saftig storseil, støypt i Vectran/Technora frå Boding. Dei kallar det for G2 Membrane med taft slik at holdbarheten er ivaretatt (8-10 år). Seilet er støypt etter svært moderande teknikk med bøyde fibrar, slik vil det sjå ut:)


Genoa 1 vart valgt bort, det blir for mykje styr utan drilla mannskap, båten er ein fokke båt og fortsatt ein turbåt for familien og dermed syns eg at ein maksimalt flat rullegennakere er mykje nyttigare totalt sett enn ein genoa 1 så får me hugse på det dei gongane me vert liggande etter på kryssen i lettvind. Spørsmålet som jo vert veldig spennande er kor mykje nytt storseil har å seie for performancen, eg kan vel avsløre at forvetningane er ganske store.

Nedanfor har me ein slik rullegennaker av typen Code 1 på ein Omega 42 (vår vert kvit). Som ein ser er denne betydeleg mindre enn ein normalt gennaker, men 60 kvm vil nok dra skikkelig avgårde likevel på skarpe vinklar, sidan seilet ikkje er heilt Code 0 går den ikkje fult så høgt, men får til gjengjelde ein større spekter å spele på og går derfor betydelig lågare enn ein Code 0 og skal dermed bli eit svært anvendeleg seil. Det er tre ting eg på papiret syns er genialt med dette seilet. Det fyrste er sjøvlsagt at det er på rulle, supert til korte legg, tur og singel/shorthanded, hektiske tirsdagsseilasar etc. Setting og berging vert mykje lettare. Det andre er prisen som inkl rulle er langt under ein genoa 1, seilet er ikkje så stort og er i nylon, rullene har blitt veldig rimelige i det siste. Det siste er at det er sydd slik at det målar inn som ein gennaker og dermed gir det ikkje tillegg i LYS slik ein Code 0 jo gir i stortmonn (Code 0 gir 0.02, Code 1 gir ikkje tillegg utover gennaker som me allerede har innmålt). 

FRI seiler altså også til neste år med 1,20:) Me kjem nok til å forske litt meir på å seile den store gennakeren på bom for å kunne seile lågare enn i dag, i såfall går me opp til 1,21:)

Boding var klart rimeligst og saman med UK den som fulgte best opp, eg syns prisane til Boding virka for bra, men har fått fleire referansar av kjende seilarar på vestlandet også Hanse eigarar som er veldig nøgde med seila så eg føler meg trygg på at valget er rett:)

Vel, snart snur sola! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar